Een stabiele bloedsuikerspiegel voor elke leeftijd

Een stabiele bloedsuikerspiegel, ofwel bloedglucose, is belangrijk voor een goede gezondheid en welzijn. We leggen je in dit blogartikel uit waarom dat belangrijk is en hoe je hier zelf aan bijdraagt

Inhoudsopgave
  • Effecten van een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Wat kun je zelf doen?
  • Balancose helpt
  • Tweede maaltijd effect
  • Voor elke leefstijl
  • Wat vinden gebruikers?
  • Meer lezen

Effecten van een gezonde bloedsuikerspiegel

Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel heeft diverse gunstige effecten op je lichaam:

  • Energiebalans: Glucose is de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een gebalanceerde aanvoer van glucose naar je cellen, waardoor je voldoende energie hebt om fysieke activiteiten uit te voeren en mentaal alert te zijn. Als je bloedsuiker erg gaat schommelen – dus met hoge pieken en diepe dalen – dan merk je dat ook aan schommelingen in je energie – van energiek en alert naar lusteloos en vermoeid.
  • Goede stemming en mentale helderheid: Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen van invloed zijn op je stemming en cognitieve functies. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt om stemmingswisselingen en mentale vermoeidheid te voorkomen, waardoor je je alerter en emotioneel evenwichtiger voelt.
  • Gewichtsbeheersing: Een stabiele bloedsuikerspiegel speelt een rol bij het reguleren van je eetlust en het vermijden van overmatige honger en eetbuien. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot grote trek en het snaaien van suikerrijke en calorierijke voedingsmiddelen.
  • Preventie van diabetesdiabetescomplicaties en andere aandoeningen: Een stabiele bloedsuiker vormt een belangrijke basis voor een goede gezondheid en voor de preventie van veel aandoeningenVoor mensen met diabetes, of het nu type 1 of type 2 is, is het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel van cruciaal belang om het risico op complicaties te verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt veel zelf doen om een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden:

  • Kies voor 3 maaltijden per dag met een goede balans van beperkt trage complexe koolhydraten, goede eiwitten en gezonde vetten. Het mediterrane voedingspatroon vol plantaardige verse voedingsmiddelen, aangevuld met (beperkt) vlees, gevogelte, kip en eitjesvormt een mooie richtlijn. Let overigens op, ook producten met goede koolhydraten zoals bijvoorbeeld knollen, zoete aardappel of havermout kunnen de bloedsuikerspiegel behoorlijk verhogen.
  • Vermijd de consumptie van geraffineerde koolhydraten, zoals suikerhoudende dranken, snoep, koek, wit brood en bewerkte voedingsmiddelen vol toegevoegde suikers.
  • Vermijd overmatige inname van alcohol. Alcohol kan zorgen voor schommelingen, zowel hypo- als hyperglycemie, in de bloedsuikerspiegel.
  • Sporten en bewegen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren door glucoseopname te bevorderen. Calorierestrictie, intermittent fasting en nuchter bewegen kunnen helpen om je afhankelijkheid van glucose te neutraliseren en je vetverbranding (waarbij vetten worden gebruikt als brandstof) weer beter op te starten. In een eerdere blog schreven we al hoe belangrijk het is om metabool flexibel te worden.
  • Zorg voor een goede nachtrust en ontspanning. Onvoldoende slaap kan onder meer bijdragen aan insulineresistentie, aan een hormonale onbalans van hormonen betrokken bij de eetlust, verzadiging en stofwisseling en aan verstoorde herstelprocessen ’s nachts zoals de regeneratie van je lever die een belangrijke rol speelt in de glucoseproductie en -verwerking.
  • Verminder tot slot je stress. Verhoogde afgifte van stresshormonen in je lichaam, zoals cortisol, verhoogt je bloedsuikerspiegel.

Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel is dus gunstig voor je algehele gezondheid en helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen op de lange termijn. Afhankelijk van je huidige gezondheid, gewicht en voedingspatroon kan het soms even vragen om daar een juiste aanpak voor jezelf in te vinden.

Balancose

Het nieuwe voedingssupplement van Nutriphyt is Balancose. Het is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van een normale bloedsuikerspiegel en het helpt om op gewicht te blijven. Balancose bevat vier krachtige ingrediënten: Reducose (witte moerbei), groene thee extract, chroom en vitamine D3. Reducose is een gepatenteerd extract van witte moerbei en is inmiddels al grondig bestudeerd. Het bevordert een gezond metabolisme van suikers en koolhydraten. Groene thee ondersteunt het metabolisme van vetten en helpt om op gewicht te blijven. Chroom draagt eveneens bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en helpt bij het behoud van een normaal metabolisme van macronutriënten, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten.

Tweede maaltijd effect

Interessant te vermelden is dat Balancose niet alleen de glycemische load van de maaltijd direct na de inname van je tablet verlaagt, maar ook die van de daaropvolgende maaltijd. Neem je Balancose bijvoorbeeld vlak voor je ontbijt, dan is er ook een effect op je lunch. We noemen dat het tweede maaltijd effect, waarbij de glycemische index van je eerste maaltijd de bloedsuikerrespons van je tweede maaltijd beïnvloedt. Zo helpt het de bevordering van je vetverbranding nog eens extra. Een lagere postprandiale bloedsuikerrespons verhoogt de snelheid van vetoxidatie en stimuleert het gebruik van vet als brandstof om je lichaam energie te geven. Het kan dus zinvol zijn om Balancose voor je ontbijt en daarna pas weer voor je diner in te nemen.

Voor elke leefstijl

Vanzelfsprekend staan wij als gezondheidsprofessionals achter gezonde voedingskeuzes en een vitale leefstijl als basis voor een goede bloedsuikerspiegel en gezondheid. Een gezonde glycemie is belangrijk voor iedereen: voor mensen met gezondheidsproblemen, mensen die gezondheidsbewust zijn, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld een drukke baan van wie veel wordt gevraagd aan mentale en cognitieve capaciteiten. Voldoende (gezonde) energie kan voor (top)sporters bovendien een enorm verschil maken in hun prestaties. Soms is het echter lastig goede voedingskeuzes te maken, bijvoorbeeld als je veel onderweg bent. Of je kunt wel een steuntje in de rug gebruiken bij het afvallen en het komen tot een gezonder voedingspatroon met minder schommelingen als resultaat. Dan is Balancose een goede keuze.

Wat vinden gebruikers?

Op het live seminar over het Metabool Syndroom op 13 mei 2023 hebben een aantal deelnemers Balancose getest vlak voor de maaltijd. Een greep uit de reacties:

  • ‘Ik voel me rustig na de maaltijd. Normaalgesproken heb ik behoefte aan een kopje koffie met een stukje chocola. Dat gevoel is er nu niet. Het voelt een beetje onwennig stabiel.’
  • ‘Ik voelde me een paar uur na de lunch nog best voldaan.’
  • Na de maaltijd wil ik altijd wat zoets, nu niet.’
  • Ik weet niet of het effect heeft. Ik heb wel een paar zoete macarons gegeten na mijn lunch, maar heb nog geen suikerdip nu een paar uur later.’
  • ‘Na een zware lunch – en dat was het wel, want het eten is hier altijd overvloedig bij de seminars – voel ik me altijd slaperig en krijg ik een dip. Daar heb ik nu geen last van.’
  • ‘Ik heb diabetes type 2 en heb geen dip ervaren na de lunch. Ik ga dit meteen bestellen, volgens mij gaat dit mij heel goed helpen.’

Video: presentatie Reducose

Tijdens het seminar ‘Metabool syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam’ op 13 mei, gaf Wouter Claerhout een toelichting op Reducose, het witte-moerbei extract dat is opgenomen in Balancose. In deze video (hier te vinden op ReThink Foundation) kun je de presentatie terugkijken. 

 

Meer lezen?

In twee blogs op onze partnerwebsite Rethink Foundation schreven we uitgebreider over de werking van witte moerbei en groene thee.