Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
Tomaat
Naam | Tomaat |
---|---|
Latijns | Solanum lycopersicum |
HERKOMST EN VOORKOMEN
Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca's en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd. De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.
De populaire vrucht is culinair gezien een groente. De rijpe vrucht is dan wel gezond, maar dit is in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is: de plant hoort tot het geslacht nachtschade. De gifstof in deze plant heet tomatine; het is een glycoalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens.
INTERESSANTE ACTIEVE BESTANDDELEN:
- Lycopeen is een carotenoïde die vooral in rode groente en fruit voorkomt. Deze stof werkt het ontstaan tegen van geoxideerde cholesterol, wat zich aan de bloedvatwanden kan hechten.
- Flavonoïden hebben een krachtige anti-oxidante werking. Het bevordert de werking van vitamine C.
TOMAAT IN DE PRODUCTEN VAN NUTRIPHYT
De tomaten die gebruikt wordt in de producten van Nutriphyt kent zijn oorsprong in China. De vrucht wordt na de ontginning gedroogd en verwerkt tot een doker rood poeder.